BRDSKÝ KONDOR PODRUHÉ

V sobotu 24.června ráno se v Litni sešlo 166 cyklistů. 110 z nich vyrazilo na dvě silniční trasy, proti loňsku v závěru lehce zjemněné, 56 pak na dvě premiérové trasy MTB. CKKV Praha si tak poprvé troufnul uspořádat závod i pro horská kola a podle mínění zúčastněných, dobře, že si troufnul, žádné větší výhrady nikdo z nich neměl. Trasy sice neodpovídaly cyklomaratonským zvyklostem, jezdily se okruhy, kratší trasa (30 km) 2 okruhy, delší trasa (60 km) 4 okruhy, ale přihlížející u pumpy v Litni i jinde po trase náležitě ocenili možnost sledovat vývoj lítých bojů v jednotlivých průjezdech. Trasa nebyla nijak extrémně obtížná, závod zvládli i méně vyježdění bikeři a ti lepší si v pohodě zazávodili. Na trať třicítky vyjel i hlavní sponzor celého maratonu V.Raufer. Tuto trasu vyhrál Kr.Hynek z teamu Scott DH, nejlepší ženou byla B.Houšková z Cykloservisu u Tyrše, celkově šestá. Na delší trase byl nejrychlejší kladenský Zb.Stieber (Inkos), nejlepší veterán J.Kronich (Velosport Bílina) dojel na 5.místě, ze tří startujících žen nedojela ani jediná.

Početný balík silničářů jel až pod první náročnější stoupání na Hradec poměrně zvolna, v pohodě, nikomu se příliš nechtělo do časného úniku. Za Hradcem už se vytvořilo několik skupin, na čele se usadila trojice Studenovský, Mužík, Zahrádka, ta také první projela dalším stoupáním na Babu, kde bylo tajná premie (1. Zahrádka). Když po defektu odstoupil Mužík, dvojice dál spolupracovala, na rozdělení tras se oba dali na tu kratší (156 km s převýšením přes 1800m) a prakticky až do cíle nedali nikomu jinému šanci. V závěrečném spurtu pak Martin Studenovský vybojoval vítězství pro pořádající CKKV Praha, druhý těsně a třetí s odstupem téměř čtvrthodiny dojeli borci ZPM Sport Zahrádka a Pinkava, za nimi následovali další dva "domácí" - Hataj a Vejvoda. Nejlepším veteránem na "krátké" byl F.Čermák, který byl na této trase celkově čtvrtý!!! Neztratila se ani nejlepší žena - Lenka Sýkorová- celkově sedmadvacátá. Pro krátkou trasu se na rozcestí rozhodlo celkem 85 cyklistů. dokočilo jich 82.

Na dlouhé trase (220 km s převýšením 3080m) obhájce loňského vítězství Michal Koš nenechal nikoho na pochybách, kdo je tu pánem. Na 120. km už měl na druhého Petra Svobodu desetiminutový náskok (vloni zde ještě šlapali společně), na dalšího již přes čtvrt hodiny. Svůj náskok strojovým tempem ještě zvyšoval až ke konečným 17 minutám v cíli a suverénně tak obhájil loňský triumf. Také druhé místo obhájil borec CKKV Praha, Petr Svoboda, třetí skončil T.Rendl. Druhé vítězství dne pro CKKV Praha vybojoval na dlouhé veterán Jirka Burda (vloni ještě nezávislý skončil třetí), za sebou nechal dříče V.Hrachovinu a nadělil mu rovněž čtvrthodinu, třetí byl P.Švec. Pro dlouhou trasu se rozhodlo pouhých 25 závodníků, všichni však dojeli a kromě hřejivého pocitu se mohli radovat i ze zvýhodněného pohárového bodování.

Po druhém závodě se do čela jednotlivých kategorií A&V benzín cup 2000 dostali Petr Svoboda s 235 body, veterán J.Rameš se 192 body a ctihodný V.Hrachovina s 200 body- v této kategorii zahrnutá nejlepší žena- L.Sýkorová má 132 bodů.

Počasí bylo příznivé, pouze ti, co se s tratí potýkali déle, to odnesli sprškami. Vyhlášení nejlepších proběhlo v pohodové atmosféře. Závěrečné losování sponzorských cen bylo již bujaré a vlastně na každého, kdo vydržel až do podvečera (dalo se to pěkně vydržet pod akáty u žejdlíku) nějaká ta cena zbyla. Díky vedení učiliště v Litni bylo i výborné zázemí včetně sprch a jídelny pro občerstvení závodníků i pořadatelů. Patří jim za to velký dík, jakož i všem ochotným pořadatelům a vojákům, kteří dělali, co mohli pro bezproblémový průběh závodu. Většina zúčastněných dávala najevo svou spokojenost (někteří i nadšení) s akcí. Tedy velký dík i všem sponzorům, na nichž vlastně záleží, zda závod budeme moci udržet i pro další léta...

VLKonůpka